καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

AΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣτης Πρωτοβουλίας για ένα 2ο Κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τις τοπικές και θεματικές Επιτροπές

και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

AΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣτης Πρωτοβουλίας

για ένα 2ο Κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πανελλαδική Συνάντηση που με πρωτοβουλία του «2ου Κύματος» πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στο Πάντειο κοινή ήταν η αγωνία για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ και κοινή η διαπίστωση ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να κατακτήσει το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ τη χαμένη του φερεγγυότητα και να ξανακερδίσει τον κόσμο που εξαιτίας σειράς λαθών αποσυσπειρώθηκε, αδρανοποιήθηκε και απογοητεύτηκε.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το μέχρι σήμερα πλαίσιο συγκρότησής του ως εκλογικής συμμαχίας - μετώπου συνιστωσών. Αυτό το μοντέλο κρίθηκε και απέτυχε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε πολιτικό σχηματισμό όλων των μελών του, με κατοχυρωμένη στην εσωτερική του λειτουργία τις δημοκρατικές αρχές της ισοτιμίας και συνυπευθυνότητας των μελών του.

Δεν προτείνουμε τη συγκρότηση ενός κλασσικού τύπου, ενιαίου αριστερού κόμματος. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος της Αριστεράς, τα κινήματα και οι καταπιεσμένοι χρειάζονται ένα πρωτότυπο πολιτικό μόρφωμα, ενωτικό, κινηματικό, ριζοσπαστικό και αντισυστημικό, με ρίζωμα στην κοινωνία. Γι’ αυτό δεν αναζητούμε έναν καινούριο κομματικό σχηματισμό αλλά ένα δημοκρατικό πλαίσιο ισοτιμίας, ενιαίας έκφρασης και κοινής δράσης, έναν ΣΥΡΙΖΑ με τον πλούτο των πολιτικών του συνιστωσών, των κινηματικών ευαισθησιών, των μελών του.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει διάλυση των πολιτικών συνιστωσών που συναποτελούν το εγχείρημα. Σημαίνει., όμως, κοινή δράση, κοινές συνελεύσεις, κοινές θεματικές επιτροπές , κοινές παρατάξεις, κοινές αποφάσεις με αυξημένες πλειοψηφίες και οργανωτικές μέριμνες εκπροσώπησης μέσα από τις κοινές αποφάσεις όλων των μελών, ενταγμένων σε συνιστώσες και μη. Γιατί υπάρχουν και εκατοντάδες και χιλιάδες μη μέλη συνιστωσών που δεν ανέχονται άλλο να είναι «μέλη δεύτερης κατηγορίας».

Όλα αυτά σημαίνουν μέλη με ίσα δικαιώματα, ισότιμη πολιτική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, εκλογή συλλογικών οργάνων, σεβασμό όλων στις συλλογικά παρμένες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κανένα ειδικό μέγεθος δεν πρέπει να υπάρξει ανάμεσά μας και ότι είμαστε υπό την αίρεση της ανακλητότητας και της εναλλαγής σε όλες τις θέσεις ευθύνης.

Ένας τέτοιος ΣΥΡΙΖΑ, της συλλογικότητας, της ισοτιμίας και των δημοκρατικών αρχών, μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι αντισυστημικός και αντικαπιταλιστικός -και τούμπαλιν. Με ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα, σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητισμό και την Κεντροαριστερά. Αφετηρία σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι το γνωστό κείμενο των «15 άμεσων στόχων πάλης», στο οποίο πρέπει να επανέλθουμε και να εμβαθύνουμε.

Ζητούμε την χωρίς καμία αναβολή και παρέλκυση, πραγματοποίηση των δυο Πανελλαδικών Σωμάτων: του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις 18-19 Ιουλίου 2009 και της Γ’ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο, έχοντας επίγνωση ότι υπάρχουν «κέντρα εξουσίας» τα οποία θα ήθελαν την υποβάθμιση ή και την αναβολή ή ματαίωσή τους.

Προτείνουμε και κάνουμε έκκληση για τη συγκρότηση της ευρύτατης δυνατής συμμαχίας δυνάμεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διασφαλίσει καταρχήν την πραγματοποίηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού του Ιουλίου 2009 και θα καταθέσει σε αυτό ενιαία πρόταση τόσο για το περιεχόμενο της οργανωτικής συγκρότησης (ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των εκλεγμένων συλλογικών οργάνων) όσο και για την πολιτική φυσιογνωμία (ριζοσπαστικός -αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ), παλεύοντας για να δρομολογηθεί σε αυτή τη βάση η διαδικασία συζήτησης των πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων και θα δεσμεύσει για αποφασιστικό πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πρωτοβουλία για ένα 2ο Κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.