καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

«Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης στον Αρ. Παυλίδη»

Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ


«Κατ’ αρχήν σχετικά με το θέμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Να σας αναφέρω ορισμένα σημεία από την συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πρώτον. Θεωρούμε ότι ένα από τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτό της διάκρισης των εξουσιών, πλήττεται βαριά. Ανώτατοι δικαστικοί κάνουν πολιτική. Πολιτικά κόμματα καλούνται να παραστήσουν τους ανεπηρέαστους δικαστές, πράγμα το οποία είναι σχεδόν αδύνατο. Παρακολουθούμε φαινόμενα έντονης πολιτικής σήψης. Βουλευτές να εκβιάζονται με το φόβητρο των εκλογών για το πώς θα ψηφίσουν. Κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν πολιτικά παζάρια, κόλπα, συναλλαγές με την κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσουν.

Για όλη αυτή την κατάσταση είναι ακέραιες οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τα ποινικά αδικήματα υπουργών, που είναι μοναδικές σε όλη την Ευρώπη.

Δεύτερο. Η χώρα μας είναι παγιδευμένη σε μία διαδικασία, όπου η διαφθορά επιστεγάζεται από την κομματική ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα σχετικά με τη δίωξή της.

Την επόμενη βδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα διαβουλευτεί με συνταγματολόγους, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ευρύτερα όρια του Συντάγματος, αλλά και ενδεχομένως διεθνείς συνθήκες όπως του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών. Στην κατάργηση της προσβλητικής, για την ισονομία των πολιτών, σύντομης περιόδου παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών ή πρώην υπουργών. Στην απεμπλοκή της Βουλής από τη διαδικασία ποινικής δίωξης υπουργών.

Τρίτο. Παράλληλα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στις διαβουλεύσεις και στην κατάθεση Πρότασης Νόμου, που να προβλέπει ένα νέο καθεστώς σε σχέση με την Ελληνική Ακτοπλοΐα, παίρνοντας υπόψη ότι η διαδικασία της Κοινοτικής απελευθέρωσης έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Τέταρτο. Για μας είναι σημαντικό σήμερα στην παγκόσμια αλλά και στην εθνική οικονομική κρίση, η Βουλή να ασχολείται με τις ανάγκες των πολλών και η Δικαιοσύνη με τις κομπίνες και τους εκβιασμούς των ελαχίστων πολιτών.

Πέμπτο. Με βάση το Σύνταγμα και το νόμο σε σχέση με την άσκηση δίωξης πρώην Υπουργών η απόφαση για την περαιτέρω διερεύνηση δεν μπορεί να αφορά παρά μόνο σε κάθε βουλευτή ατομικά. Δεν μπορεί να γίνεται με κομματικές οδηγίες. Αυτό προσβάλλει κάθε έννοια ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Έκτο. Ακούσαμε με προσοχή τα στοιχεία και τις απόψεις του συναδέλφου Νίκου Τσούκαλη. Θέλω να σας ενημερώσω ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιτρέπουν και δεν δικαιολογούν το κλείσιμο της σχετικής υπόθεσης με τη μη άσκηση της ποινικής δίωξης και όλοι οι βουλευτές, τάχθηκαν υπέρ της άσκησης της ποινικής δίωξης ενάντια στον κ. Παυλίδη.»

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.