καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Για το περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβούλευση για το δοκιμαστικό τεύχος (μηδεν) του περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις σημερινές μας δυνατότητες είναι εφικτό τρίμηνο περιοδικό (4 τεύχη το χρόνο), μεγάλων διαστάσεων (μέγεθος Γαλέρας ή Σχολιαστή για τους παλαιότερους), 48 σελίδων + εξώφυλλο, με τιμή τεύχους 3 ευρώ. Η διανομή του θα γίνεται χέρι με χέρι στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, καθώς επίσης θα κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και σε περίπτερα. Θεωρούμε ότι μπορεί το περιοδικό σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, από τη στιγμή φυσικά που ολοκληρώσουμε το σύστημα διανομής. Ανάλογα με τις δυνατότητες του περιοδικού μπορεί η έκδοσή του να γίνει συχνότερη, ακόμα και μηνιαία.

Το δοκιμαστικό τεύχος.0 σχεδιάζουμε να εκδοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η δομή του περιοδικού. Φορέας έκδοσης είναι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος έκδοσης (εκδότης) μέλος της Γραμματείας. Δημιουργείται Ανοικτή Συντακτική Επιτροπή, καθώς και Γραμματεία Σύνταξης (για το συντονισμό της έκδοσης) με βάση τις διαθεσιμότητες, τον πλουραλισμό και την εκδοτική εμπειρία.

Για τον τίτλο του περιοδικού, όπως για τον χαρακτήρα, τη δομή και τη φυσιογνωμία, ζητάμε τη δημόσια διαβούλευση με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα για το όνομα του περιοδικού έχουν κατατεθεί οι παρακάτω σκέψεις

1-Μετασχηματισμοί,

2-Για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα,

3-Θεωρία και πράξη,

4-Ισότητα και Ελευθερία

Σας ζητάμε άλλες, νέες ιδέες.

Για αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και τις εφημερίδες και τα περιοδικά των συνιστωσών για την ενημέρωση.

Για τα οικονομικά της έκδοσης, στην προσπάθεια αφενός το έντυπο να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αφετέρου να γίνει κάποια στιγμή διμηνιαίο ή και μηνιαίο, η σκέψη είναι να υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρήσεις, με την πρόνοια να μη μας δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα.

Συζητήσαμε επίσης να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο το περιοδικό να είναι ένθετο στις εφημερίδες του χώρου, να πωλούνται σε υψηλότερη τιμή και μέρος της διαφοράς να αποδίδεται στο περιοδικό. Η δε διανομή από τις Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται από τις επιστροφές των εφημερίδων. Συνδρομές και Βιβλιοπωλεία περιλαμβάνονται στο σύστημα διανομής.

Ο χαρακτήρας του περιοδικού. Για το χαρακτήρα του εντύπου θα προσπαθήσουμε το περιοδικό να συνδυάσει την πολιτική ανάλυση, τη δράση με τον πολιτικό διάλογο, αλλά και την πολιτική, κοινωνική (κινηματική) παρέμβαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτονόητο ότι η τρίμηνη περιοδικότητα του εντύπου μας υποχρεώνει να δίνουμε βάρος στην ανάλυση και όχι στην είδηση

Ο θεματικός «φάκελος» κάθε τεύχους ενισχύει την ανάγκη εμβάθυνσης των σημερινών και αυριανών πολιτικών πρωτοβουλιών Αφετέρου ο πλουραλισμός των συγγραφέων τονίζει την πολυχρωμία του εγχειρήματος και οργανώνει τη συνομιλία των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή οφείλει το περιοδικό να επιχειρεί να γίνει το βήμα ενημέρωσης και διαλόγου των τοπικών επιτροπών και των κοινωνικών πρωτοβουλιών που συμμετέχει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ (επιτροπές για την επισφάλεια, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, περιβαλλοντικές, κινήματα πόλης).

Η φυσιογνωμία του περιοδικού. Σχηματικά και σε αδρές γραμμές η ύλη του περιοδικού σχηματοποιείται σε 3 τομείς (3 δεκαεξασέλιδα)

Το πρώτο 16σέλιδο αφορά την πολιτική συγκυρία με την πολιτική ανάλυση και τα μέτωπα που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο. τη δράση των τοπικών και κλαδικών επιτροπών ταυτόχρονα με τις κινηματικές πρωτοβουλίες που συμμετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίτο 16σέλιδο, ο θεματικός φάκελος, τη θεωρητική και την πολιτική εμβάθυνση