καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με του Φιλοπάππου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, Βουλευτής Α΄ Αθήνας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (Αριθ. Πρωτ. 2204/8-12-2009) σχετικά με την συντήρηση των Έργων Πικιώνη στου Φιλοπάππου και την Ακρόπολη, τα οποία έχουν κηρυχθεί μνημείο νεώτερης αρχιτεκτονικής και αποτελούν κορυφαία πρόταση ένταξης των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης, καταξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών μέσα στο χρόνο. Η ερώτηση αναφέρθηκε αποκλειστικά στο παρόν και το μέλλον των φυτεύσεων, τη συντήρηση των λιθόστρωτων και, κυρίως, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ένταξης της συντήρησης και επαναλειτουργίας του Αναπαυτηρίου στο ΕΣΠΑ και της απόδοσής του στους πολίτες.



Η απάντηση [ΕΔΩ σε PDF] δυστυχώς δεν περιέχει καμία πολιτική δέσμευση ή σχεδιασμό και κυρίως δεν απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο βασικό και καθαρό ερώτημα που είναι, αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία του ΕΣΠΑ για τη συντήρηση του πολύτιμου μνημείου. Περισσότερο παραπέμπει σε υπηρεσιακή απάντηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία και λογικά δεν έχει την αρμοδιότητα πολιτικού σχεδιασμού και ούτε μπορεί προφανώς να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.

Η απάντηση αυτή, αν κάτι ξεκαθαρίζει, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. δεν διαθέτει κανέναν σχεδιασμό για τον κεντρικότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρα, Ακροπόλεως Φιλοπάππου. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η υπηρεσιακού χαρακτήρα απάντηση.

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με την απάντηση, ακολουθείται αδιατάρακτα η πολιτική που χαράχθηκε από τους προκατόχους, Βουλγαράκη, Ζαχόπουλο και Λιάπη, στα πλαίσια της οποίας και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, τα 700 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου και αστικού άλσους του Φιλοπάππου, του μεγαλύτερου άλσους της Αθήνας, προβλέπεται βάση της εν ενεργεία Υπουργικής Απόφασης Λιάπη (Υ.Α.ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ1/13665/ 584/5-2-2008), να περιφραχτούν και να λειτουργούν με ωράριο αρχαιολογικού χώρου, στερώντας από τους πολίτες την 24ώρη ελεύθερη πρόσβαση στον ιστορικό λόφο.

Καλούμε το ΥΠ.ΠΟ.Τ. να απαντήσει πολιτικά, αν έχει οποιοδήποτε σχεδιασμό και την πολιτική βούληση για τη συντήρηση και ανάδειξη του έργου διαμορφώσεων Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δ. Πικιώνη. Να βάλει επιτέλους οριστικό τέλος στην είσοδο οχημάτων πάνω στα μνημειακά χειροποίητα λιθόστρωτα. Να μεριμνήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την φροντίδα του πρασίνου. Να βάλει ένα τέλος στην επί δεκαετία εργοταξιακή εικόνα του χώρου με τα πολυάριθμα κοντέινερ-γραφεία μέσα στο λόφο της Πνύκας Να αποσύρει σήμερα και πριν την αναμενόμενη σχετική απόφαση του ΣτΕ, την πρόβλεψη για ωράριο λειτουργίας των Δυτικών Λόφων (Φιλοπάππου).

29/1/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να δείτε στο blog του κινήματος κατοίκων του Φιλοπάππου