καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Δύο ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Ελλάδας από Γερμανία


Δήλωση Αλληλεγγύης από την DGB
(Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων)


Δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, την οποία την έχουν προκαλέσει άλλοι με τις ανεύθυνες πράξεις τους. Γι αυτό η DGB (Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων) είναι αλληλέγγυα με τις Ελληνίδες και τους Ελληνες εργαζόμενους και απαιτεί να πληρώσουν οι υπαίτιοι.

Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνιστούν στην Ελλάδα την περικοπή μισθών και κοινωνικών παροχών, χωρίς να λάβουν μέτρα κατα των κερδοσκόπων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ως υπαίτιες της κρίσης, εξακολουθούν να μην ελεγχονται, οδηγούν τα κράτη στό χείλος του γκρεμού και υπαγορεύουν τώρα στις κυβερνήσεις μονομερή και δήθεν αναπόφευκτα σκληρά μέτρα, για την επιλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Αν δεν ληφθούν σύντομα αποφασιστικά μέτρα κατα των κερδοσκόπων και υπέρ της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο θα είναι κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. που θα διωχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Σήμερα δεν κινδυνεύει μόνο το Ευρώ, αλλά και τα κοινωνικά θεμέλια της Ευρώπης. Μαζί με τη Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ζητάμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη.

---------------------------

Αλληλεγγύη με τους απεργούς στην Ελλάδα!
(Ανακοίνωση βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος της αριστεράς Die Linke)

Εμείς, οι υπογράφοντες, πολιτικοί με τομέα εργασίας την Ευρώπη και την οικονομία, βουλευτές του Κόμματος DIE LINKE στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζουμε, με την ευκαιρία της σημερινής γενικής απεργίας στην Ελλάδα, την αλληλεγγύη μας προς τους απεργούς!

Παρακολουθούμε με αποτροπιασμό την πρωτοφανή εκστρατεία κατά της Ελλάδας. Η δύσκολη κατάσταση της χώρας χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας δυσφημίζονται ως «παρουσιάζοντες κατά συρροήν στατιστικά ψέματα» και κατηγορούνται για τις «σπάταλες πολιτικές επιλογες τους». Υποτίθεται ότι οι Έλληνες πολίτες ζούσαν σε ένα «παράδεισο», τον οποίο ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουν οριστικά. Δεν βρίσκεται, ομως, μόνο η Ελλάδα στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων ΜΜΕ και πολιτικών.

Και στην Πορτογαλία, Ιταλια και Ισπανία αναφέρονται με μειωτικό τρόπο ως PIGS (γουρουνια, χρησιμοποιώντας το αρχικό γράμμα της εκάστοτε χώρας). Η εκστρατεία αυτή είναι αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που σε άλλες περιπτώσεις δεν κουράζονται να προπαγανδίζουν την «ολοένα και περισσότερο ενοποιούμενη Ένωση», απευθύνονται προς τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου και προωθούν τη διάλυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας καλής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης. Το κεφάλαιο, εν μέσω κρίσης, επιλέγει αποδιοπομπαίους τράγους, κατά των οποίων προσπαθεί να στρέψει την οργή όλων όσων απειλούνται στην Ευρώπη απο την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Με τον τρόπο αυτό σκοπεύει να παρακάμψει την αντικαπιταλιστική κριτική και να την εξουδετερώσει.

Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία ότι η περίπλοκη κατάσταση της Ελλάδας αξιοποιείται απο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες της Ε.Ε., για την επιβολή περικοπών του κοινωνικού κράτους. Σκοπός είναι η οριστική αποδυνάμωση της μαχητικης δύναμης του ελληνικού εργατικού κινήματος, η επιβολή περικοπών σε μισθούς και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μεταρρυθμίσεις που στη χώρα μας δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε, επιχειρείται τωρα να επιβληθούν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

(...) Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις δυσκολίες. Και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία παλεύουν με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών πάνω του μέσου όρου. Από την άλλη πλευρά, οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα η μόνιμη πρωταθλήτρια εξαγωγών, η Γερμανία, συσσωρεύουν τεράστια πλεονάσματα. Οι ανισορροπίες αυτές θα πρέπει να διορθωθούν. Γι αυτο τον λόγο είναι απαραίτητη μια συντονισμένη ευρωπαϊκή μακροοικονομική πολιτική. Στις χώρες με πλεόνασμα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η εγχώρια ζήτηση. Ταυτόχρονα οι εταιρείες πρέπει να δώσουν τέλος στην επιθετική στρατηγική εξαγωγών.

Καταδικάζουμε το "ΟΧΙ" της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτές τις απαιτήσεις. Με τη στάση αυτή διακινδυνεύει την κατάρρευση της ευρωζώνης, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές της σοσιαλιστικής αλληλεγγύης, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ελληνικό εργατικό κίνημα. Γνωρίζουμε ότι ο δικός τους αγώνας για μια υποφερτή και αξιοπρεπή ζωή είναι και δικός μας. Μόνο όταν θα είναι πια αδύνατο να παρουσιάζονται οι μισθωτοί των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως αντιπαλοι των εγχώριων μισθωτών, μπορεί να υπάρξει στροφή προς μια διαφορετική και καλύτερη Ευρώπη.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Lothar Bisky, Cornelia Ernst, Thomas Händel, Jürgen Klute, Sabine Lösing, Helmut Scholz, Sabine Wils, Gabriele Zimmer.

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag): Eva Bulling-Schröter, Diether Dehm, Andrej Hunko, Harald Koch, Ralph Lenkert, Ulla Lötzer, Thomas Nord, Richard Pitterle, Michael Schlecht, Herbert Schui, Sabine Stüber, Alexander Ulrich, Sahra Wagenknecht.