καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Με τη σφραγίδα του Eurogroup και της eco/fin

του Παναγιώτη Σκούτα

Η Εαρινή έκθεση της Κομισιόν , κάνει λόγο για τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση στην Ευρώπη αυτή η διαπίστωση κυριάρχησε στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup και του eco/fin στις Βρυξέλες με το πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να προειδοποιεί ευθέως ότι ”επίκειται πλέον και “κοινωνική κρίση”.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επι¬τροπή, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φθάσει στο µεταπολεµικό ρεκόρ των 8,5 εκατοµµυρίων έως το τέλος του 2010, ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 4%.
Η Ευρώπη οδηγείται προς μια κοινωνική κρίση ανεργίας που θα φέρει εκατομμύρια πολίτες σε καθεστώς απελπισίας , δήλωσε ο κ. Γιούνκερ , προσθέτοντας. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις εκρηκτικές συνέπειες μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης .Οφείλουμε να σκεφτούμε πολύ , και επί μακρόν , για το κοινωνικό μας μοντέλο και για το κατά πόσο τελεί στον σωστό δρόμο.
Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν προληπτικά σε απολύσεις εργαζομένων και, αντί των περικοπών , να επιλέξουν τα μειωμένα ωράρια εργασίας.(sic)
Με βάση της εκτιμήσεις της Ευρω¬παϊκής Επιτροπής η ανεργία στην Ισπανία θα εκτιναχθεί στο 20% - µε έναν στους πέντε ενεργούς πολίτες να αδυνατούν να βρουν δουλειά -, ενώ ο αριθμός των ανέργων σε Γαλ¬λία και Βρετανία θα ξεπεράσει τον επόμενο χρόνο τα 3 εκατοµµύρια. Μέχρι το τέλος του 2010 αναµένε¬ται να χαθούν κι άλλες 1,5 εκατ. θέ¬σεις εργασίας και στη Γερμανία.

Από το πρόγραμμα του Σύριζα

Η τρέχουσα κρίση έχει πλήξει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην κλίμακα ολόκληρης της Ευρώπης. Το μοντέλο αυτό έχει θεσμοποιηθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις μετέπειτα ευρωπαϊκές συνθήκες και έχει παραπέρα εδραιωθεί με την αποδοχή της ηγεμονίας των ΗΠΑ και με την αναγνώριση της πρωτοκαθεδρίας του ΝΑΤΟ, της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης. Οι πολιτικές δυνάμεις, συντηρητικές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές, που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ευρώπης υπό αυτούς τους όρους οδήγησαν στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην εξάπλωση της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας και της φτώχειας, στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, στη διαιώνιση των οικολογικών ελλειμμάτων, στην υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση της δημόσιας σφαίρας γενικά και στην απόπειρα διάλυσης της παιδείας, όπως και σε αντιμεταναστευτικές πολιτικές που προωθούν μια περίκλειστη Ευρώπη με τη μορφή φρουρίου.

Και για τις Ευρωεκλογές

Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, ριζική αναμόρφωση του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης. Χρειάζονται μια πολιτική για την πλήρη απασχόληση και την ανάπτυξη, και μάλιστα με καθοριστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες. Ψήφος στο Σύριζα σημαίνει κατάργηση της Συνθήκης του Μάαστριχ, του Συμφώνου Σταθερότητας, του Συμφώνου της Μπολόνιας, της οδηγίας Μπολκεστάιν, της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Κάθε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί μία έδρα από τη «Μεγάλη Συμμαχία» του νεοφιλελευθερισμού και θα είναι μια φωνή των κοινωνικών κινημάτων στην Ευρωβουλή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ - Ψήφος στο Σύριζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.