καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

1η Μάη 2010-Όλοι/όλες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Στην Αθήνα προσυγκέντρωση Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Μουσείο - Πολυτεχνείο στις 10πμ. Συγκέντρωση ΓΕΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εμπρός για Εργατική - Λαϊκή Εξέγερση ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ,το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας Κυβέρνησης-ΕΕ. Εμπρός για απεργίες-καταλήψεις-διαδηλώσεις. Μαζικοί-Ενωτικοί αγώνες μέχρι την νίκη. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού.

Διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό

  • Παρίσι: Τετάρτη (28/4) - Έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης 200 ατόμων, με πρωτοβουλία του "Κόμματος της Αριστεράς" (του πρώην Σοσιαλιστή και νυν Ευρωβουλευτή της GUE/ NGL, Μελανσόν), έξω από την "Γαλλική Ένωση Τραπεζών". Παραβρέθηκαν σύντροφοι από το Γαλλικό ΚΚ, τους "Alternatifs", τη FASE και το PCOF. Δείτε το βίντεο εδώ


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ:
  • Παρίσι, Δευτέρα 3 Μάη 2010: Συζήτηση και ψηφοφορία στο Γαλλικό Κοινοβούλιο για τη συμεμτοχή της Γαλλίας στο Μηχανισμό Στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Πιθανότατα θα γίνει συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του "Μετώπου της Αριστεράς" (Γαλλικό ΚΚ, Κόμμα της Αριστεράς κ.α.) με ελληνική παρουσία.
  • Βρυξέλλες, Τετάρτη 5 Μάη 2010: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα, 13.00-14.00, στην Place Luxembourg
  • Λονδίνο, Τετάρτη 5 Μάη 2010: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα, 13.00-14.00, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το καφενείο του Λουμπαρδιάρη

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμου

Θέμα: Εγκαταλειμμένο το παραδοσιακό καφενείο-αναπαυτήριο του αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου.

Με κατάρρευση λόγω έλλειψης των αναγκαίων εργασιών επισκευής και συντήρησης απειλείται το παραδοσιακό καφενείο-αναπαυτήριο που σχεδίασε ο Δημήτρης Πικιώνης το 1954 ως «αρχονταρίκι» του βυζαντινού ναού του αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου. Παρότι το αναπαυτήριο κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και παρά τα συνεχή διαβήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοπάππου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το μνημείο παραμένει εγκαταλειμμένο από την Πολιτεία. Παρότι η μελέτη για την επισκευή του μνημείου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ωστόσο αδρανεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι για τη φύλαξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) διαθέτει μόνον τρεις αρχαιοφύλακες ανά βάρδια.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη του εν λόγω μνημείου στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες; Πότε πρόκειται να εφαρμοστεί η μελέτη αποκατάστασης του κλειστού από το 2005 παραδοσιακού καφενείου-αναπαυτηρίου του αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη;

2. Προβλέπεται τοποθέτηση επίσημης σήμανσης για το κηρυγμένο ως Νεότερο Μνημείο έργο του Δημήτρη Πικιώνη;

3. Tι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ.Τ. δεδομένου ότι ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων που απασχολούνται ανά βάρδια δεν επαρκεί για την άρτια φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου του Φιλοπάππου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ - ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

http://filopappou.files.wordpress.com/2009/10/kosmos.jpg

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Συμμετοχή στην Έκτακτη κινητοποίηση Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τα μέτρα της κυβέρνησης, ΔΝΤ, Ε.Ε.

Πέμπτη 29/04, 7.30μμ Υπουργείο Οικονομικών - Σύνταγμα

Ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην έκτακτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στα σκληρά, απάνθρωπα και βάρβαρα μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στους κοινωνικούς φορείς.

Όλοι και Όλες σήμερα Πέμπτη στις 7:30μμ στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

29/04/2010

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τι μας έλεγαν λίγους μήνες πριν για να τους ψηφίσουμε...

Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει τα λάθη του.
Γι' αυτό ας τη φρεσκάρουμε λίγο...

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Συλλαλητήριο ενάντια στη προσφυγή στο ΔΝΤ-Τρίτη 27 Απρίλη στις 6.30 μμ στα Προπύλαια

Αύριο όπως και την Πρωτομαγιά συμμετέχουμε μαχητικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Δεν είναι μάταιο, δεν είναι τυπικό δεν είναι εθιμοτυπικό. Είναι κρίσιμο.

Οι αγορές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, μιλάνε και εκβιάζουν καθημερινά. Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες. Να τους κάνουμε να τρομάξουν όπως το πέτυχε η νεολαία τον Δεκέμβρη του 2008. Να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, οι ζωές μας δεν παίζονται στην μονόπολη τους.

Κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμετέχει στο συλλαλητήριο, ενάντια στην προσφυγή στο ΔΝΤ που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την Τρίτη 27/04 και ώρα 6.30μμ στα Προπύλαια.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ενάντια ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ που ζητάει απολύσεις, διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ να βγούμε από τα σπίτια μας ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στους δρόμους


Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Άμεση αντίδραση της αριστεράς για το έγκλημα του ΔΝΤ

Πολύ πετυχημένη ήταν η πορεία της Παρασκευής κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στη χώρα. Μέσα σε λίγες ώρες από το κάλεσμα, 4.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με παλμό. Ήταν ο κόσμος του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, του Δικτίου συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητές, κόσμος και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3ου διαμερίσματος πολύς ο κόσμος που κατέβηκε ενώ νωρίτερα αυτοκίνητο με μεγάφωνα είχε βγει στα Πετράλωνα και καλούσε στην πορεία κατά του ΔΝΤ.




Περισσότερες φωτογραφίες στο indy.gr

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Όλοι όλες σήμερα στα Προπύλαια 6:30 μμ

ΚΑΛΕΣΜΑ 23/4/2010

Όλοι όλες στν έκτακτη κοινητοποίηση που διοργανώνει το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. Πορεία από τα Προπύλαι και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

IMF = ΔΝΤ

Μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα να υπάρχουμε!!!

Απάντηση στο καυτό ερώτημα των ορίων υπεράσπισης της κοινωνίας που βάζει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Σε αντίθεση με τις συνήθεις λεκτικές τρίπλες ο Φλωρίδης είπε ξεκάθαρα προς κάθε ενδιαφερόμενο ΔΝΤ, ΕΕ, τραπεζίτες, κερδοσκόπους, ΣΕΒ κλπ μέχρι που θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, δηλαδή τι μπορούν να της ζητήσουν να κάνει.

Είπε ότι το όριο που βάζει η κυβέρνηση
"είναι εκεί που κρατάς την δυνατότητα της κοινωνίας να υπάρχει"
!!!


Δηλαδή ότι η κυβέρνηση που εξέλεξε -με άλλο πρόγραμμα- ο ελληνικός λαός, αναγνωρίζει στην κοινωνία ένα και μοναδικό δικαίωμα. Αυτό της ύπαρξης!!! Να αναπνέουμε και να μην πεθάνουμε από την πείνα. Αυτά είναι τα όρια, για όσους ακόμα τα έψαχναν.

Δείτε το Video



H δήλωση έγινε στην εκπομπή της ΝΕΤ, Press, την 21η Απριλίου 2010. Είναι μόνο σύμπτωση η ημερομηνία;

Στιγμές “κρίσης” στη λαϊκή αγορά της Πανδώρου, Κάτω Πετράλωνα

Αναδημοσίευση από Στέκι Αντίπνοια stekiantipnoia.squat.gr

«Να φύγετε από εδώ. Εμάς μας βάζουν να έχουμε ταμειακές μηχανές και να κόβουμε αποδείξεις και εσείς δεν πληρώνετε τίποτα»! Αυτά ήταν, μεσ’ τις άκρες, τα λόγια που ξεστόμισαν κάποιοι έμποροι στη χθεσινή λαϊκή αγορά των Κάτω Πετραλώνων εναντίον μικροπωλητών μεταναστών. Και στη συνέχεια πήραν την πραμάτειά τους και αρνούνταν να τους την επιστρέψουν.

Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι από τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς θεωρούν ότι οι πάγκοι των μεταναστών είναι που τους αφήνουν νηστικούς (;), οι πάγκοι των μικροπωλητών είναι που τους επιβάλλουν ακόμα ένα φορολογικό χαράτσι, οι πάγκοι των μικροπωλητών είναι που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των πενιχρών εισοδημάτων. Αλλά έτσι είναι, όταν δεν έχεις το θάρρος να διεκδικήσεις και να απαιτήσεις από εκείνους που σου κλέβουν τη ζωή κάθε μέρα, επιλέγεις την εύκολη λύση: να χτυπήσεις αυτούς που βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη θέση με εσένα, που καθημερινά εξασφαλίζουν οριακά τα απαραίτητα χρήματα για να μπορούν να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Και δε θέλει μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε ποιός χαμογελάει τότε. Τα αφεντικά, που μας βλέπουν να σφαζόμαστε μεταξύ μας.

Αλλά απ’ ότι φαίνεται, σε αυτή τη συγκυρία, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Είναι σαφές, πλέον, κοινωνικά ποιοι ευθύνονται για την «κρίση», για τη μείωση των μισθών, για την ανεργία και την ανέχεια. Και ενώ κάποιους μήνες πίσω στο άκουσμα της ρατσιστικής ατάκας «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές» θα έβλεπες γύρω σου βλέμματα συγκαταβατικά, αυτή τη φορά αρκετοί αντέδρασαν σε αυτή την κίνηση των εμπόρων και ανταπάντησαν με τον πλέον λαϊκό τρόπο: «και εμένα το παιδί μου αύριο που θα είναι άνεργο, θα βγάζει πάγκο για να μπορέσει να ζήσει».

Μέσα σε συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους από κάτω οφείλουν να συνθλιβούν και όλοι μαζί, μία γροθιά, να απαντήσουμε στην επίθεση των αφεντικών.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα – Όλοι/Όλες στους δρόμους

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ και του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις 22/4 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ. Προσυγκέντρωση στην Αθήνα στις 10:00 στα Προπύλαια.

Εργαζόμενοι Εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την οποία προαναγγέλλει την προσφυγή της χώρας. Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουν ότι, εάν γίνει αυτό, τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα θα ωχριούν μπροστά σ’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα σ’ αυτόν τον οργανισμό. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι Λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και που ήδη συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ- ΕΕ, που ήδη είναι στη χώρα μας, είναι:
  • σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • των εργασιακών σχέσεων.
  • του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
  • του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσοστά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
  • των μισθών και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία, σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα εξαερωθούν.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,

Μπροστά σ’ αυτόν τον τυφώνα οι κυρίαρχες δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και στο σύνολο των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα συμπεριφέρονται σαν να ψιχαλίζει.

Αυτή η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει. Όλο το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να ξεσηκωθούμε να μετατρέψουμε την οργή μας δε αγωνιστική διεκδίκηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αντεργατικές επιλογές του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν γίνει σήμερα αύριο θα είναι αργά.

Σε τέτοιες στιγμές μία είναι η απάντηση. Λαϊκή εργατική εξέγερση, γιατί μόνο αυτή μπορεί να σταματήσει την «αγία και ομοούσια τριάδα» κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ –ΝΔ και τους «σκοτεινούς ιππότες της αποκάλυψης» ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ

Kακλαμάνης: "Μετανάστες και πορείες ρυπαίνουν την Αθήνα"!!!

Απίστευτα προκλητικός για άλλη μία φορά ο πιο αποτυχημένος δήμαρχος της Αθήνας Ν. Κακλαμάνης. Αυτή τη φορά έκρυψε την ανικανότητα του για καθαρή Αθήνα πίσω από τους μετανάστες, τους άστεγους και τις πορείες!!!
Δήλωσε το απίστευτο: «Το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας στην Αθήνα οφείλεται στην υπαίθρια διαβίωση μεγάλου αριθμού μεταναστών, στις παράνομες αγορές μικροπωλητών, στις καθημερινές πορείες στο κέντρο της πόλης και στην ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση των κομμάτων». Δηλαδή και πάλι όπως και για όλα τα δεινά φταίνε οι μετανάστες ή αυτοί που αντιστέκονται.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι περιοχές της Αθήνας στις οποίες δεν γίνονται πορείες και δεν ζουν πολλοί μετανάστες είναι καθαρές... Και η λύση ποια είναι; Αντί απάντησης ας πούμε απλώς ότι δεν είναι τυχαίο ότι η ακροδεξιά του Καρατζαφέρη έσπευσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κακλαμάνη για το Δήμο.

Διαβάστε από την Ελευθεροτυπία: Απίστευτος ισχυρισμός του δημάρχου της πρωτεύουσας. «Μετανάστες και πορείες ρυπαίνουν την Αθήνα»" και από το TVXS "«Tους μετανάστες κατηγορεί για τη βρωμιά της Aθήνας ο Kακλαμάνης»

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Όλοι και Όλες αύριο Δευτέρα 6μμ στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ
Κινητοποίηση για το ΔΝΤ Δευτέρα 19/4, 6 μμ,
Υπουργείο Οικονομικών, Σύνταγμα

Καλούμε τους εργαζόμενους/ες σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση – αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών, που διοργανώνει αύριο Δευτέρα, 19/4, στις 6 μμ, στο Σύνταγμα ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να διαμαρτυρηθούμε για την παρουσία του κλιμακίου ΔΝΤ - ΕΕ στη χώρα μας.

Θεωρούμε τους εκπροσώπους του σφαγείου του ΔΝΤ ανεπιθύμητους στη χώρα μας, γιατί με τις συνταγές τους οδηγούν το λαό και τη νεολαία στην ανεργία και στην φτώχεια, την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις σε διάλυση και το δημόσιο πλούτο σε γενική εκποίηση.

Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας και η κοινή δράση της Αριστεράς είναι ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Αθήνα 18/4/2010�

--------------- &--------------

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Τη Δευτέρα 19/4 έρχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν με επικεφαλής τον Όλι Ρεν και τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, με αποκλειστικό στόχο να επεξεργαστούν και να ανάψουν το πράσινο φως για τα νέα μέτρα σφαγής των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας. Αυτό άλλωστε είναι και το αντίτιμο για την ενεργοποίηση του κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενου «μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Στη βάση της κοινής μας εκτίμησης πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί σε άμεση κινητοποίηση-απάντηση στην επίσκεψη των τοκογλύφων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και τα αντιδραστικά σχέδια που ετοιμάζουν. Με αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε.

ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ. Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνειδητά οδηγεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ είναι το εργαλείο για την υλοποίηση της βάρβαρης επίθεσης στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τους νέους γύρους ασφυκτικής λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στη λεηλασία των δικαιωμάτων τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Για να πληρώσει την κρίση η εργοδοσία και οι τραπεζίτες, και όχι οι εργαζόμενοι. Η οικοδόμηση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και η προβολή των αναγκών τους σε ρήξη με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την πολιτική της κυβέρνησης, τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Δευτέρα 19 Απρίλη 2010 στις 6 μμ στο Σύνταγμα στο Υπουργείο Οικονομικών

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Kάλεσμα σε συζήτηση των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής μας, καλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες σε συζήτηση τη Δευτέρα 19 Απριλίου 7:30 μμ
στην ταβέρνα Ασχημόπαπο, Ιώνων 61 - Ανώ Πετράλωνα
Θέματα:
  • Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις οι τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών - ΤΕΜΠΜΕ - ΕΣΠΑ
  • Είναι νόμιμα τα επιτόκια των δανείων μας;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε με τα παράνομα έξοδα που μας χρεώνουν οι τράπεζες;
  • Ο δανειολήπτης είναι επαίτης;
Γείτονες και γειτόνισσες επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΣΥΡΙΖΑ της γειτονιάς μας, παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε σε συζήτηση-ενημέρωση για τα φλέγοντα προβλήματα μας. Ευελπιστούμε όμως ότι θα μπορέσει να συγκροτηθεί από τους επαγγελματίες της γειτονιάς μας μια επιτροπή, χωρίς κομματική ταμπέλα, που θα βοηθήσει στην ενημέρωση και αλληλεγγύη μεταξύ των επαγγελματιών. Με στόχο να τους ενημερώσει και προστατέψει από τις συνέπειες τις κρίσης και κυρίως από την επιθετική πολιτική των τραπεζών και την αδιαφορία του κράτους. Το πρώτο βήμα για όλους μας είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας και να τα υπερασπιζόμαστε.

Τα προβλήματα μας είναι σοβαρά.
Σήμερα οι μισθωτοί πληρώνουν την κρίση με ραγδαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και σειρά έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μαγαζάτορες που κινδυνεύουννα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την ύφεση.

Γι' αυτό χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας

Που είναι το Ασχημόπαπο:

Στην υγεία των κορόιδων!

Και ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σπόνσορα το ΛΑΟΣ μας καλούν να βάλουμε πλάτη δήθεν για την πατρίδα...

Τράπεζες και πλούσιοι, κερδοσκοπούν και φροντίζουν, ή να κονομίσουν από την κρίση, ή να μην χάσουν δεκάρα Έτσι ενώ ο Παπανδρέου μας βεβαιώνει ότι έχει το πιστόλι (που αποδείχτηκε νεροπίστολο) πάνω στο τραπέζι, κάποιοι άλλοι, τα αγαπημένα παιδιά της κυβέρνησης, έχουν βγάλει τα αυτόματα και πυροβολούν την οικονομία και τους εργαζόμενους

Με απλά λόγια:
Στην έξοδο κεφαλαίων αποδίδουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρώτο δίμηνο του 2010 τραπεζικές καταθέσεις αξίας 10 περίπου δισ. ευρώ διέρρευσαν από τη χώρα μας προς το εξωτερικό.
Από της ειδήσεις του Κόκκινου 105,5 fm 8/4/10
Kαι
Τις τελευταίες εβδομάδες, έντρομοι έλληνες καπιταλιστές σπεύδουν στα μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου και αγοράζουν πανάκριβα ακίνητα σε μετρητά χωρίς να περιμένουν τις τυπικές σε αυτές τις περιπτώσεις έρευνες μηχανικών κτλ κτλ.]
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας GUARDIAN ΕΔΩ.

Και ενώ καλούν τους εργαζόμενους πληρώσουν την κρίση χάνοντας από το ήδη μικρό τους εισόδημα, ή πληρώνοντας με ανεργία, οι κερδοσκόποι χορεύουν με τα κέρδη...
Διαβάστε:
Πατριώτες κερδοσκόποι και Ο οικονομικός μας πατριωτισμός

Η κρίση προφανώς αφορά τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τους μικροεπιχειρηματίες, τους επιστήμονες οι οποίοι και θα πληρώσουν την κρίση...
Εμείς θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Παπανδρέου "ότι λεφτά υπάρχουν" και θα προσθέσουμε ότι λεφτά "υπήρχαν - υπάρχουν - και θα υπάρχουν" μόνο που αυτοί που τα έχουν τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, δεν πληρώνουν φόρους, ορισμένοι τα αποκτούν με όχι και τόσο νόμιμους τρόπους...
Την κρίση, που πραγματικά υπάρχει, που δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά οι διαχρονικά "διαχειριστές και εραστές της κάθε εξουσίας" θα την πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα γνωστά υποζύγια του κράτους. Τα κορόιδα!

Αυτοί που έχουν τα λεφτά τα πάνε έξω...

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Μια χάρτινη τίγρη

του Γιάννη Μηλιού

Καίτοι το υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος και έλλειμμα βρίσκονται σε συγκρίσιμα επίπεδα με εκείνα αρκετών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών (καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει τα δημόσια οικονομικά των περισσότερων χωρών), οι διεθνείς δανειστές της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται όλο και περισσότερο απρόθυμοι να τη δανείζουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (άρα και της διαφοράς των ελληνικών ως προς τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού –τα περίφημα σπρεντς).
Αιτίες αυτής της κατάστασης είναι δύο:
  1. Αφενός η ακραία νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που αναγορεύει τις χρηματαγορές σε απόλυτο κριτή και μοναδικό μηχανισμό επιτήρησης-πειθάρχησης των οικονομικών επιδόσεων κάθε χώρας.
  2. Αφετέρου οι εξίσου ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανελλιπώς από το 1996, που συρρικνώνουν τα δημόσια έσοδα προσφέροντας φορολογική ασυλία στους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ συντηρούν ένα τερατώδες αντιαναπτυξιακό κράτος καταστολής, με στρατιωτικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ.
Κατά τη δεκαετία 1997-2007 το ανά κάτοικο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 45%, ως αποτέλεσμα των ψηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Εντούτοις, δεν μειώθηκαν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, διότι οι κυβερνήσεις μείωναν παράλληλα δραματικά τους φορολογικούς συντελεστές του κεφαλαίου, καταβαραθρώνοντας έτσι τα δημόσια έσοδα. Οι φορολογικοί συντελεστές των ΑΕ και ΕΠΕ από 40-45% το 1981 και 35% το 2004, μειώθηκαν στο 25% το 2007.
  • Η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ περιόρισε τα δημόσια έσοδα από το 41% στο 34% του ΑΕΠ, ενώ διατήρησε και αύξησε το σκέλος των δαπανών σε ποσοστό άνω του 46%
  • Η παρούσα κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τη φορολογία των αδιανέμητων κερδών από 25% σε 20%
  • Παράλληλα, οι Τράπεζες πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% του εισοδήματός του που καταβάλει ένας εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ.
Η ανάλγητη ταξική οπτική των κυβερνώντων «ανακαλύπτει» ως μόνη πηγή αύξησης των δημοσίων εσόδων τους μισθούς και τις συντάξεις, όταν...
  • οι εφοπλιστές εξακολουθούν να συνεισφέρουν στο κράτος λιγότερο από όσο οι αλλοδαποί μετανάστες με τα παράβολά τους
Μετά από όλα αυτά μας λένε ότι το ΔΝΤ είναι ένα «αναγκαίο κακό», και όλοι ενωμένοι πρέπει να συνεισφέρουμε για να ξεπεραστεί η «εθνική κρίση».

Σύντομα οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν ότι, πίσω από τη χάρτινη, η πραγματική τίγρη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα που υπηρετεί!

Άρθρο για την εφημερίδα Έθνος

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ 3ου διαμερίσματος


Ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης για την επίθεση σε μετανάστες - μικροπωλητές

http://anoihtipoli.gr/logo.png

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέτρα της κυβέρνησης και όχι οι μετανάστες
φταίνε για την κρίση του εμπορίου στην Αθήνα

Το Σάββατο 10 Απριλίου, μικροπωλητές μετανάστες στην Ερμού, εξυβρίστηκαν, προπηλακίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από ολιγομελή ομάδα αυτόκλητων δήθεν υπερασπιστών του νόμιμου εμπορίου. Στην πραγματικότητα, και δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας τα κείμενα τους και βλέποντας το video που ανάρτησαν, πρόκειται για ακραίους ρατσιστές, που χρησιμοποιούν το ζήτημα απλά για να διασπείρουν φυλετικό μίσος και μισαλλοδοξία κατά των μεταναστών.

Την εποχή που χιλιάδες μαγαζιά κλείνουν ή θα κλείσουν λόγω των μέτρων ύφεσης που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ είναι εξαιρετικά βολικό το γεγονός ότι κάποιοι αποδίδουν τις ευθύνες για την κρίση του εμπορίου στους μετανάστες μικροπωλητές! Όμως, το θράσος των ρατσιστών αποτελεί τη λογική συνέχεια των επιχειρήσεων σκούπα που έχουν γίνει καθημερινή πρακτική, και της στοχοποίησης των μεταναστών για όλα τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού που εμφανίζονται στο κέντρο.

Την ίδια στιγμή, που η διαιώνιση του καθεστώτος παρανομίας των μεταναστών, δεν τους αφήνει καμία άλλη διέξοδο επιβίωσης, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αν κάποιος θέλει να σταματήσει το παρεμπόριο, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να δώσει στους μετανάστες τη δυνατότητα να εργαστούν νόμιμα και να εξαρθρώσει τα δίκτυα εκμετάλλευσης. Το κυνηγητό όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά εξωθεί σε ακόμα πιο παράνομες πρακτικές.

Καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και το Δήμο, αντί να παρακολουθούν ομάδες ακροδεξιών να επιτίθενται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.

Το γραφείο τύπου

Απλά μαθήματα καπιταλιστικής κρίσης

Ένα video που να το δούμε για να ξέρουμε τι μας γίνετε. Τα λέει τόσο απλά να τα καταλαβαίνουμε όλοι. Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει τον κόπο. Σε 4 συνέχειες.







Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το σύστημα 3 & 60 με το οποίο μας ληστεύουν μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας

Παλιότερα ακουγόταν συχνά στις διαδηλώσεις το σύνθημα “Τρεις και εξήντα παίρνετε, γιατί τους προσκυνάτε?”.

Πέρασαν τα χρόνια, το σύστημα του 3 και 60 εκσυγχρονίστηκε και με την καινούργια του μορφή πάλι προσπαθεί να μας κάνει να το προσκυνήσουμε. Μόνο που σήμερα αυτό το “3 & 60” εμφανίζεται με ένα περίεργο, μαγικό θα έλεγε κανείς τρόπο, σχεδόν σε κάθε πτυχή του συστήματος!

Το σύστημα 3 & 60 με το οποίο μας ληστεύουν μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ

Κάθε κράτος δανείζεται. Για την Ελλάδα αυτός ο δανεισμός γίνεται μέσω της έκδοσης ομολόγων που τα αγοράζουν πολύ συγκεκριμένες Τράπεζες, πάρα πολύ προσεκτικά επιλεγμένες, μιας και αυτές είναι που διαμορφώνουν το επιτόκιο δανεισμού, οι λεγόμενοι 21 prime dealers των ελληνικών ομολόγων:

  1. National Bank of Greece SA
  2. Piraeus Bank SA
  3. HSBC Bank SA
  4. Barkleys Bank PLC
  5. Societe General
  6. Deutche Bank AG
  7. ING Bank NV
  8. Nomura International plc
  9. Merrill Lynch International
  10. Credit Suisse Securities (Europe) Ltd
  11. Goldman Sachs International
  12. Morgan Stanley & Co International Ltd
  13. Emboriki Bank
  14. CitiGroup Global Markets Ltd
  15. EFG Eurobank Ergasias SA
  16. Banka IMI sPa
  17. Royal Bank of Scotland plc
  18. Alpha Bank SA
  19. BNP Paribas SA
  20. Unicredit Bank AG
  21. JP Morgan Securities Ltd

Η διαμόρφωση του επιτόκιου δανεισμού των ομολόγων από τους prime dealers καθορίζεται από:

  • To Euribor, δηλαδή το διατραπεζικό επιτόκιο βάσης που δανείζονται αυτές οι Τράπεζες μεταξύ τους. Σήμερα βρίσκεται στο 3% για τα δεκαετή ομόλογα, ενώ το επιτόκιο που δανείζεται μια από αυτές από την ΕΚΤ είναι 1% (άρα κάποιες έχουν ένα πρώτο καθαρό κέρδος 2%)
  • Ένα ποσοστό ρίσκου έναντι του κινδύνου χρεωκοπίας της χώρας. Καθορίζεται από τα λεγόμενα CDS, τα περίεργα δηλαδή σύνθετα προϊόντα ασφάλισης πάνω στα οποία και γίνεται όλη η διαπλοκή της πολιτικής με την κερδοσκοπία
  • Ένα “κέρδος” του δανειστή που εμφανίζεται ως θεμιτό. Είναι όμως έτσι?

Για την Γερμανία το επιτόκιο δανεισμού σήμερα βρίσκεται στο 4,25% (3+1,25%), όπου στο 1,25% βρίσκεται και το υποτιθέμενο κέρδος της Τράπεζας και οι αμοιβές όσων εμπλέκονται. Η αμοιβή πχ της Goldman Sachs για το ποσό του δανεισμού της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 85εκ €. Συνήθως τα 20εκ από αυτά προωθούνται σαν μαύρο χρήμα στο πολιτικό σύστημα κάθε φορά που το κράτος δανείζεται! (Ο ρόλος της συντονίστριας Godman ή όποιας άλλης από τις 21 Τράπεζες καλείται να παίξει αυτό τον ρόλο λέγεται underwriter. Δεν κάνει τίποτα, μόνο ελέγχει την “νομιμότητα” των συναλλαγών και… μοιράζει χρήματα για …μικροέξοδα!)

Ότι είναι πάνω από αυτό το 3%, λέγεται spread. Έτσι, η Ισλανδία που εκδίδει δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 4,43%, έχει spread 143 μονάδες βάσης. Για την Ελληνική περίπτωση με το τελευταίο ομόλογο του Μαρτίου το επιτόκιο 6,3% άφησε συνολικό κέρδος 5,3% ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ στο σύστημα αυτό της τοκογλυφίας, μιας και το κόστος δανεισμού του από την ΕΚΤ τελικά ήταν μόνο 1%!

Έτσι, σε 10 χρόνια, θα έχουν κερδίσει χοντρικά 53% του αρχικού κεφαλαίου που δάνεισαν (για την ακρίβεια, στα 5 δις θα μας έχουν φεσώσει περίπου 3,60δις που θα πρέπει να τα πληρώσουμε μέσω νέων ελλειμμάτων και νέου δανεισμού στο μέλλον…)

Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί που τα κερδίζουν αυτά τα 3,60δις? Στην τελευταία έκδοση ομολόγου 5 δις του ελληνικού τρίτοι τη τάξει δανειστές μας ήταν οι Γερμανοί που απέσπασαν το 14% του κοινοπρακτικού ομολόγου, δεύτεροι ήταν οι Βρετανοί με 20%, αλλά την πρώτη θέση μεταξύ των δανειστών, σε ποσοστό 23%, την έχουν οι Ελληνες… «επενδυτές»!

Συγκεκριμένα,

η «Εθνική», η «Αλφα», η «Πειραιώς» και η «Eurobank» που φιγουράρουν στην λίστα των prime delaers, σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου του 2009, αφενός, διαθέτουν κρατικά ομόλογα άνω των 36 δισ., τα οποία χρησιμοποιούν ως βάση ασφαλείας και αφετέρου, από κει και πέρα, διαθέτουν περί τα 45 δισ. κρατικά ομόλογα με τα οποία υπό μορφή εγγυήσεων προσφεύγουν στην ΕΚΤ, δανείζονται με επιτόκιο 1% και κατόπιν με τα ίδια αυτά χρήματα δανείζουν το ελληνικό κράτος με εξαπλάσιο» (!) επιτόκιο και τους Ελληνες καταναλωτές με εικοσαπλάσιο! Και γι αυτές τους τις “συναλλαγές” δεν θα φορολογηθούν!

Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό βρίσκεται στο ότι αυτά τα 3,60δις «παράγουν» νέο χρήμα στα χαρτοφυλάκιά τους, πουλώντας τα ομόλογα στην λεγόμενη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Έτσι, έχοντας δανειστεί από την ΕΚΤ και χωρίς να έχουν βάλει δεκάρα από την τσέπη, τσεπώνουν 3,60δις ΤΩΡΑ. Το ίδιο φυσικά θα κάνουν και οι τράπεζες που θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, ομόλογα από δεύτερο χέρι δηλαδή. Υπολογίζεται έτσι ότι η φούσκα που θα δημιουργηθεί από το αρχικό κεφάλαιο των 5δις που δανείστηκε το κράτος, θα παράγει αυτόματα στα θησαυροφυλάκια όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό το σύστημα «αξίες» χρήματος κοντά στα 15-17δις (πως γίνεται αυτό περιγράφεται πολύ αναλυτικά στο video “To χρήμα ως χρέος” που μπορείτε να δείτε με κλικ εδώ). Στο τέλος, κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, όπως το ΙΚΑ, θα ζητήσει να “επενδύσει” τα διαθέσιμά του αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από αυτή την δευτερογενή αγορά. Θα το φιλοδωρήσουν με ένα επιτόκιο κοντά στο 1,35%!!!

Μπροστά σε αυτό το τεράστιο σύστημα που “παράγει χρήμα” από το τίποτα, και για να προστατευθεί το ΕΥΡΩ, η πολιτική απάντηση των νεοφιλελεύθερων ήταν ένας μηχανισμός για να περιοριστεί ο δανεισμός του κράτους στο 3% του ΑΕΠ ετήσια και 60% συνολικά (άρα και η ανάπτυξη του κρατικού τομέα σχεδόν στο 0) για να μην «παράγονται» έτσι ανεξέλεγκτα ευρώ εκτός της μηχανής της ΕΚΤ αλλά ταυτόχρονα και η θεσμοθέτηση του συστήματος δανεισμού “από τις αγορές” όπως αυτό σκιαγραφήθηκε πιο πάνω. Όλα αυτά είναι το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Έλα όμως που αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας του 3 & 60 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διόγκωση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημόσιου (που δεν μπορεί να αναπτυχθεί δανειζόμενο αφίνοντας τεράστιους τομείς όπως η υγεία ή η παιδεία για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα) και σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, που η κρατική μηχανή είναι “μπαχαλοειδής”, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που επιβάλει μισθούς και συντάξεις των “τρεις και εξήντα” και κέρδη 3,60δις στους τοκογλύφους!

Τό σύστημα 3&60 στις αμοιβές και την λειτουργία του κράτους

Το μαγικό αυτό Σύμφωνο Σταθερότητας του τρεις και εξήντα (3&60) στην περίπτωση της Ελλάδας εμφανίζει τα αποτελέσματά του αμέσως σχεδόν παντού: Στον μίζερο τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής λόγω του τρόπου παραγωγής ελλειμμάτων από τους πολιτικούς διαχειριστές του “3&60 Συμφώνου Σταθερότητας”, στους “τρεις και εξήντα” μισθούς που πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και, τέλος, στους μισθούς πείνας με τους οποίους έχει καταδικαστεί να αμοίβεται κυρίως η νέα γενιά: περίπου 3,60 € την ώρα είναι και η ωριαία αποζημίωση που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό! (και ακόμα πιο λίγο για τους “επισφαλείς, έχουμε και έξοδα…)

Ένα κίνημα κατά του 3&60 πρέπει όλα αυτά να θέλει να τα σαρώσει, να τα ανατρέψει. Η πάλη κατά του “3&60” πρέπει είναι πάλη και κατά Συμφώνου Σταθερότητας και του συστήματος των “αγορών” που μας ληστεύει για να κερδίσει 3,60δις ευρώ κάθε φορά που κάνει “μπάζα” αλλά και πάλη κατά της μιζέριας του 3,60€/ώρα με την οποία θέλουν να καταδικάσουν τα όνειρα της νέας γενιάς. Πάλη ταυτόχρονα για ένα άλλο κρατικό τομέα που δεν θα υπάρχει απλώς για να υπηρετεί αυτό το σύστημα της ληστείας μέσω των κάθε λογής “3&60″ αλλά μια άλλη, διαφορετική συμμετοχή της κοινωνίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στον τρόπο που αυτή πρέπει να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων αλλά στον έλεγχο της οικονομίας και της πολιτικής.

Ο κόσμος μας και ο κόσμος τους σε αριθμούς

Ένα αποκαλυπτικό e-mail από τα πολλά που κυκλοφορούν για την κρίση και αποδεικνύουν ποιοι πληρώνουν και σε ποιους.
------------------>

Ο κόσμος μας και ο κόσμος τους σε αριθμούς

“Επιτέλους”! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :

  • Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου. ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
  • 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ʽναι...
  • Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.
  • Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €.
  • Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ. €.
--------------
  • Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
  • Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).
  • Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 - 10 δις.
  • Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
  • Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως (από ποιους … τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο»;).
  • * Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.
  • Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 € δις€ , η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας (να μην μιλήσουμε για το πώς ένα υγιές ταμείο όπως το ΝΑΤ βούλιαξε, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών -από τον Κων. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης- και φυσικά οι εφοπλιστές δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά).
Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ.
  • Ο Θόδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $.
  • Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$.
  • Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα.
  • Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. , του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ.
  • Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 € τη μέρα !
  • Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού).
  • Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV)
  • Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900)
  • Ο M. Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ.
  • Ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι.
  • Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. € !
--------------
  • Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για νʼ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ).
  • Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
  • Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
  • Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις . Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά.
Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.

Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο. Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική …«δικαιοσύνη».
Ούτε στα 28 δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.

Μήπως παρατηρήσατε ότι το ποσόν του κρατικού ελλείμματος (περίπου 500 δις €) είναι ισόποσο με τα ανακοινωμένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια; Μήπως πρόκειται για τα ίδια λεφτά;

--------------
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά μας κατάντησαν να είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μας σπρώχνουν σε δυο κόσμους μέσα στην ίδια χώρα.

Από τη μια ο κόσμος μας:

Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700 € για τους νέους, συντάξεις των 400 € για τους γέροντες μια και η σύνταξη θα δίνεται στα 67, δάνεια και κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 €, οι μισθοί που κόβονται, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απειλή κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του εξοντωτικού ανταγωνισμού ή η πώλησή τους σε εξευτελιστική τιμή για να καλυφθούν τα υψηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες (όπου οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν από τον φαύλο κύκλο –μείωση μισθών, ανεργία, μείωση αγοραστικής δύναμης, μείωση πωλήσεων, δανεισμός και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων), ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.

Κι απʼ την άλλη ο κόσμος τους:

Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές, golden boys, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member.
Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν.

Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία:
«Εαν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν την εφορτώνανε».

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΤΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ.
ΔΡΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Διαδήλωση για το φορολογικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 8/04 και ώρα 6μμ στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς - 06/04/2010

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στο κυβερνητικό φορολογικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 8/04 στις 6μμ στα Προπύλαια.

Το κυβερνητικό φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί σε μεγαλύτερη καταλήστευση των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, ενώ αφήνει άθικτη την φοροδιαφυγή και τα μεγάλα κέρδη.
  • Όχι στη νέα λεηλασία των εργαζομένων.
  • Να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες.
  • Να αυξηθεί η φορολογία των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
------------------
Διαβάστε και την ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων:

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάχτηση, όπως κι αν διαβαστούν. Είτε από τη σκοπιά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε από εκείνη που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το φορολογικό, απαλύνονται οι επιπτώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής και της μείωσης των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

  • Η μείωση για τους μισθωτούς του αφορολόγητου ορίου των 12.000€, με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων, αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής κατάργησηw του. Η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων σε μια χρονιά που η λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνεται, αποτελεί στην ουσία μείωση έως και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, βαρύνει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.
  • Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. ανεβάζει το αφορολόγητο όριο κατακόρυφα. Με την καθιέρωση των τεκμηρίων αυτών οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πληρώνουν φόρους από εισόδημα που δεν έχουν.
  • Λεηλατούν τα εισοδήματα των ελαστικά εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο όνομα της άρσης των προνομίων και της ‘’φορολογικής ασυλίας’’. Τα γελοία αυτά επιχειρήματα όχι μόνο δεν αφορούν τους ελαστικά εργαζόμενους, που βρίσκονται υπό διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, αλλά αντίθετα τους εξοργίζουν, καθώς η απασχόληση με ‘’μπλοκάκι’’ δεν ήταν επιλογή τους.
  • Επίσης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπερωριών και επιδομάτων σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου, όπως στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, πλήττεται – μαζί με τις άλλες περικοπές (14ος μισθός κλπ) –βάναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων του δημοσίου, κύρια των χαμηλόμισθων.
Τα δήθεν μέτρα για την φορολόγηση του κεφαλαίου αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα προωθείται:
  • Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.
  • Η φορολογία των μερισμάτων των ιδιωτών αποτελεί σαπουνόφουσκα καθώς το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μερίσματα είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των κερδών. Οι μετοχές εξάλλου των περισσοτέρων κερδοφόρων ΑΕ δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα περιθώρια νόμιμης φοροδιαφυγής για τα νομικά πρόσωπα είναι τεράστια.
  • Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών.
  • Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.
  • Η εξευτελιστική φορολογία του 5%, για την επιστροφή κεφαλαίου από το εξωτερικό.
  • Η διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.
  • Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη», τη διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ. Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα «ληστείας» του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την στενή επιτήρηση της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, με αιχμή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 8 Απρίλη 2010 στις 6 μμ στα Προπύλαια, ημέρα κατά την οποία συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στη λεηλασία των δικαιωμάτων τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, να αντισταθούν στην επικυριαρχία του ΔΝΤ που σε συνεργασία με την ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών μαζών. Για να πληρώσει την κρίση η εργοδοσία και οι τραπεζίτες, και όχι οι εργαζόμενοι.

-ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

  • Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Αύξηση και όχι μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για την κρίση που εμείς, και όχι αυτοί, πληρώνουμε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Κερδοσκοπικά διόδια και ακριβά καύσιμα το δώρο του Πάσχα προς τους εργαζόμενους

01/04/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται με θέρμη στο κίνημα των πολιτών κατά της πληρωμής των πανάκριβων διοδίων και στηρίζει πλήρως τον αγώνα τους. Το απλό δικαίωμα της μετακίνησης για να πάνε οι πολίτες, οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους ή απλά να επικοινωνήσουν έχει ακυρωθεί εφόσον η υπηρεσία που το εξασφαλίζει έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα υπό συνεχείς κερδοσκοπικές ανατιμήσεις.

Η έξοδος του Πάσχα λόγω της αύξησης της βενζίνης κατά 70% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και των διοδίων κατά 11% σε σχέση με πέρυσι και 72% σε σχέση με πρόπερσι γίνεται υπέρογκη δαπάνη για μία οικογένεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δώρο του Πάσχα μας δίνει παράλογα ακριβή διαδρομή και κακούς δρόμους.

Ειδικά για τα διόδια η κυβέρνηση μένει αδρανής αν όχι απαθής μπροστά σε συμβάσεις που υπέγραψε στα κρυφά η κυβέρνηση της ΝΔ και συνιστούν, ουσιαστικά, έναν «οδικό χάρτη» των χαρατσιών. Ως τις αρχές του 2011 αναμένεται ακόμη αύξηση 60%! και ως το 2013 – 2014 η χρέωση από 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο προβλέπεται να γίνει 7 λεπτά, χωρίς να υπολογίζουμε τα διόδια των Τεμπών. Να τονίσουμε ακόμη ότι ειδικά για ορισμένους νομούς (όπως η Πιερία, η Αττική κ.ά.) το καθεστώς των διοδίων σημαίνει πραγματικό εγκλωβισμό, που καταλήγει στην πληρωμή ενός μισθού το χρόνο για τον εργαζόμενο που πάει στη δουλειά του μέσα στο Νομό του.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην εξουδετέρωση των ληστρικών συμβάσεων και να μην προφασίζεται τη «νομιμόφρονα». Πρόκειται για νομιμοφροσύνη που αποδίδει τεράστια κέρδη στις εταιρίες διοδίων και μεγάλα ποσά φόρων για τον προϋπολογισμό. Αυτό και την εξηγεί.

ΥΓ. Τι σημαίνει άραγε προσωρινό άνοιγμα των Τεμπών; Αν δεν είναι επικίνδυνη η διέλευση τότε γιατί δίνεται προσωρινά στην κυκλοφορία και όχι μόνιμα. Μήπως η λύση συνιστά προχειρότητα από τις συνήθεις της κυβέρνησης; Κι ακόμη ποιος θα πληρώσει τις ζημιές εφόσον το πόρισμα λέει ότι ευθύνονται και οι εκρήξεις, άρα και η εταιρία;

To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Eξοπλισμοί: Με το ένα χέρι μας κλέβουν, ενώ με το άλλο μας ληστεύουν...

Και ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να νιώσουν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν αλλά θα πληρώσουν.... για την "πατρίδα", κάποιοι άλλοι μέσα στην κρίση ετοιμάζονται να εξοπλίσουν την πατρίδα.... με το αζημίωτο φυσικά και με το απαραίτητο "λαδάκι" για να γίνει σωστά η δουλειά.

Ας δούμε απλώς κάποιους τίτλους άρθρων του Μαρτίου που δείχνουν τι κάνει η κυβέρνηση όταν δεν περνάει μέτρα κατά των εργαζομένων.

  • Αγοράζει πανάκριβες φρεγάτες
Πανάκριβες φρεγάτες για τις αποστολές εκτός συνόρων και για την- «προστασία» των- εφοπλιστών TVXS.gr 03/03/2010
Γαλλικές φρεγάτες αγοράζει η κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης AΥΓΗ 17/03/2010

  • Αγοράζει ελαττωματικά υποβρύχια για να τα πουλήσει μετά αν βρεθεί άλλη χώρα στον κόσμο να τα αγοράσει.
Απέκρυψε ο Βενιζέλος ότι εν μέσω κρίσης η Ελλάδα αγόρασε ελαττωματικό υποβρύχιο prezatv.blogspot.com 22/03/2010

  • Ζητάει δανεισμό που όπως κάθε δανεισμός είναι με το διπλό και τριπλό αζημίωτο.
«Παζάρι» με παραγγελίες όπλων πίσω από την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα Ελευθεροτυπία 23/03/2010

  • Αλλά για να ψωνίσει όπλα χρειάζονται και μερικά επιχειρήματα για λαϊκή κατανάλωση.
Νέα παραβίαση από τουρκική φρεγάτα Καθημερινή 24/03/2009

  • Κάτι άλλα κορόιδα μειώνουν τους εξοπλισμούς λόγω κρίσης. Ευτυχώς που εμείς δεν έχουμε κρίση.
Μειώνει τους εξοπλισμούς της η Δανία λόγω περικοπών TVXS.gr 25/03/2010

  • Αλλά κορόιδα μοιάζουν με εμάς.
Πιέσεις στη Βραζιλία για την αγορά μαχητικών Ελευθεροτυπία 25/03/2010

  • Και το χορεύοντας με τις μίζες συνεχίζεται στη χώρα μας
Διερεύνηση των προμηθειών από την Daimler-Mercedes διέταξε το υπουργείο μεταφορών TVXS.gr 26/03/2010

  • Και συνεχίζεται...
Μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους και για τα υποβρύχια TVXS.gr 29/03/2010

  • Να μια πρόταση που έπρεπε να αρπάξουμε
Τουρκική πρόταση για μείωση εξοπλισμών TVXS.gr 30/03/2010

  • Όταν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, η κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη για εξοπλισμούς, όταν έχουμε προτάσεις αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών η κυβέρνηση σιωπά. Ίσως γιατί δεν υπάρχει μίζα για μείωση εξοπλισμών...