καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Aνακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης 3ου διαμερίσματος για την ελεγχόμενη στάθμευση

http://anoihtipoli.gr/logo.png

Ελεγχόμενη στάθμευση για ποιούς;

Από το μήνα Μάρτιο ξεκίνησε η επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή του Θησείου και σε τμήμα των Πετραλώνων. Από τότε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών υποχρεώθηκαν σε έναν αγώνα για την έκδοση της “κάρτας στάθμευσης κατοίκων” αλλά και την εύρεση θέσης με την κατάλληλη σήμανση.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, εφαρμοζόμενο σωστά, θα όφειλε να έχει ως σκοπό :

  1. την αποτροπή της χρήσης αυτοκινήτου και της μακροχρόνιας κατάληψης του δρόμου για πάρκινγκ από τους επισκέπτες, ειδικά αφού οι περιοχές μας καλύπτονται από το τρένο.
  2. τη διευκόλυνση των κατοίκων, ώστε να μην επιδίδονται σε κυνήγι μιας θέσης πάρκινγκ, ειδικά από την Παρασκευή ως την Κυριακή, που οι περιοχές γεμίζουν από αυτοκίνητα επισκεπτών.

Όμως με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί το μέτρο οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα!

Περιμετρικά των μπαρ και των εστιατορίων, οι θέσεις για τους επισκέπτες είναι συντριπτικά περισσότερες από των κατοίκων με αποτέλεσμα:

  • οι κάτοικοι που τα σπίτια τους είναι κοντά σε αυτές τις περιοχές να πρέπει να ψάχνουν για άδειες θέσεις κατοίκων σε μακρινή απόσταση. Ενώ την ίδια ώρα, άδειες θέσεις επισκεπτών βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους, κυρίως τις εργάσιμες ημέρες.
  • να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όσοι με μεταφορικό μέσο εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες των επιχειρήσεων τους αλλά δεν είναι κάτοικοι. Γι' αυτούς δεν προβλέπεται τίποτα. Θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μέρα!

Το παράλογο είναι ότι οι θέσεις των κατοίκων δεν επαρκούν, καθώς η καταγραφή των θέσεων έγινε από την εταιρεία που ανέλαβε το σχεδιασμό χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αιτήσεις των κατοίκων για την κάρτα ώστε η καταγραφή θέσεων κατοίκων να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Το μέτρο, έτσι όπως εφαρμόζεται, τελικά αντιμετωπίζει και πάλι το Θησείο, το Γκάζι και τα Πετράλωνα, ως διασκεδαστήριο και όχι και ως τόπο κατοικίας, υποβάλλοντας σε νέα βάσανα τους κατοίκους αντί να τους εξυπηρετεί.

Όλα αυτά εξόργισαν τους κατοίκους του Θησείου και τους έκαναν ήδη να κινητοποιηθούν δυναμικά ακόμα και ξηλώνοντας ή βάφοντας πινακίδες της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η Ανοιχτή Πόλη του 3ου διαμερίσματος διεκδικεί:

  • μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να σταματήσουν οι προειδοποιητικές κλήσεις που λαμβάνουν ήδη οι κάτοικοι και η εφαρμογή του μέτρου,
  • να προηγηθεί η συγκέντρωση των αιτήσεων κατοίκων και επαγγελματιών, χωρίς γραφειοκρατία και το χαράτσι των 10 ευρώ, ώστε να γίνει σωστά και η αντιστοίχηση σε θέσεις που τους αναλογούν κοντά στα σπίτια τους και τότε να ακολουθήσει ο τελικός σχεδιασμός για τους επισκέπτες.

Μόνο έτσι έχει νόημα η εφαρμογή του μέτρου. Γιατί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, οφείλει να υπηρετεί τον σκοπό του: τη διευκόλυνση των κατοίκων και των εργαζομένων, την αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου και της μακροχρόνιας κατάληψης θέσεων στάθμευσης και όχι τις περιοχές μαζικής διασκέδασης που έχουν δημιουργηθεί και με τις ευλογίες του Δήμου.

Ανοιχτή Πόλη 3ου διαμερίσματος
site: anoihtipoli.gr e-mail: anoihtipoli@gmail.com