καμπάνια ενάντια στην επισφάλεια και στην ανεργία

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Οι Ισλανδοί είπαν το μεγάλο ΟΧΙ! Τώρα η σειρά μας!

Η Ισλανδική τράπεζα-καζίνο Landsbanki, μέσω internet καλούσε Βρετανούς και Oλλανδούς πολίτες να αποταμιεύσουν σε λογαριασμούς με το όνομα «Icesave» και με τεράστιο τόκο κέρδος για του καταθέτες. Καμία κυβέρνηση δεν έβαλε φρένο στην καθαρή φούσκα μέχρι που η τράπεζα "πτώχευσε", δηλαδή εξαφάνισε τα χρήματα τους.

Η "Κεντροαριστερή" κυβέρνηση της Ισλανδίας ψήφισε νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβρη που μετά από πιέσεις από Βρετανία και Ολλανδία -που ήδη είχαν αποζημιώσει τους καταθέτες- καλούσε κάθε Ισλανδό πολίτη να χρεωθεί με 12.000 ευρώ για να ξεπληρώσει η Ισλανδία την φούσκα της τράπεζας στις δύο αυτές χώρες.

Οι Ισλανδοί όμως δεν λύγισαν στις πιέσεις και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ασκήσει βέτο στην εφαρμογή του νόμου που επέβαλε τη σκληρή λιτότητα.

Σήμερα έγινε το δημοψήφισμα και πάνω από το 90% των Ισλανδών ψήφισαν ενάντια στην συμφωνία. Αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτοί γιά τους τραπεζίτες κερδοσκόπους. Και όλα αυτά παρά τις απειλές ότι δεν θα δοθούν δάνεια στη χώρα, ή θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμών ή θα σταματήσει η πορεία ένταξης της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως ήδη με τα πρώτα αποτελέσματα οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. άρχισαν να αποσύρουν τις απειλές τους. Διαβάστε σχετικά από ΕΡΤ και Eλευθεροτυπία

Και εκεί όπως και εδώ οι πολιτικές εξόντωσης των εργαζομένων παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Αλλά οι Ισλανδοί είναι ο πρώτος λαός της Ευρώπης που είπε ΟΧΙ και όσο περισσότεροι μπουν σε αυτό το στρατόπεδο τόσο πιο γρήγορά θα ανατραπεί το κλίμα τρομοκρατίας των κερδοσκόπων και των αγορών κατά των εργαζόμενων της Ευρώπης. Από τη βόρεια γωνιά της Ευρώπης μέχρι τη νότια της. Την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα!